Saturday, July 23, 2016

Σχολικό Σκάκι

  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.

Προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων
Προς τον Δ/ντή του 4ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας
Προς τον Δ/ντή του 37ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας
Προς τη σχολική επιτροπή Δ. Λαρισαίων
Προς την Περιφερειακή δ/ντρια Θεσσαλίας
Προς τον Υπουργό της Παιδείας
Ενημερώνουμε τόσο εσάς όσο και την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς των μαθητών ότι οι  σκακιστικοί αγώνες, που  διεξάγονται στις 19 & 20 Μάρτη 2016 στο 4ο & 37ο Δημοτικό σχολείο της   Λάρισας , για τους μαθητές και τις μαθήτριες, δεν έχουν την έγκριση του υπουργείου παιδείας. Κυρίως όμως με την παρούσα μας επιστολή, θα θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή,  ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των μαθητών στην τελική φάση των  αγώνων αυτών που θα διεξαχθούν σε μεγάλο  ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Χαλκιδική, είναι η υποχρεωτική διαμονή και η σίτιση  σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, το κόστος των οποίων επιβαρύνει αποκλειστικά τους γονείς των μαθητών. Διαφορετικά, δεν θα τους επιτραπεί η συμμετοχή τους! Όπως γνωρίζετε  προϋπόθεση για να παραχωρηθεί σχολικός χώρος, ακόμα και σε σύλλογο γονέων, είναι το αθλητικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί να αφορά όλα τα παιδιά της μαθητικής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.
Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας, στηρίζει μεν με όλες τις δυνάμεις της, την ιδέα ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία, όμως δεν στηρίζει και δεν συμμετέχει σε σχολικά πρωταθλήματα που είναι αντιπαιδαγωγικά ( ανάμιξη μαθητών ίδιας μεν ηλικίας, αλλά διαφορετικής δυναμικότητας ) και σε πρωταθλήματα που έχουν σχέση με οικονομικές συνδιαλλαγές και επιχειρείται οικονομικός διαχωρισμός των μαθητών και που η συμμετοχή τους στην τελική φάση, προϋποθέτει την οικονομική επιβάρυνση των γονιών τους, καθώς δεν πρόκειται για σκακιστικούς αγώνες όλων αδιακρίτως των μαθητών. Αυτό δεν μπορεί να είναι το όραμά μας για την μαθητική κοινότητα και τον αθλητισμό. Οι μαθητές, που αποτελούν το μέλλον της χώρας μας, δεν επιτρέπεται να μετατρέπονται σε αντικείμενο προς οικονομική εκμετάλλευση. Θεωρούμε συνεργούς όσους συμμετέχουν σε αυτά ως διοργανωτές ή συνδιοργανωτές της προκριματικής ή της τελικής φάσης, για ωφελιμιστικούς σκοπούς που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση των αθλητικών ιδεωδών. Ο σχολικός αθλητισμός αποτελεί ύψιστη βιωματική αξία που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τη στερήσει από κανέναν μαθητή.
Καλούμε τον Σ.Ο. Φαλάνης που διοργανώνει τους αγώνες, με πρόσχημα την διάδοση του αθλήματος και τη χαρά των παιδιών, να αποσύρουν την απαράδεκτη προκήρυξη που έχουν εκδώσει (http://www.tessth.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD/#more-573)
αποδεικνύοντας ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον υγιή αθλητισμό με κέντρο αναφοράς το ίδιο το παιδί. Σας παραπέμπουμε τόσο στην συμπληρωματική προκήρυξη της ΕΣΟ για την τελική φάση που επιμελώς δεν έχει σταλεί ποτέ στα σχολεία, αν και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής προκήρυξης αλλά και στο άρθρο 15 της δικής σας προκήρυξης:
  15. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΕΣΣΘ. ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:
Στην τελική φάση θα προκριθούν συνολικά 33 μαθητές, οι 2 πρώτοι από κάθε κατηγορία, ενώ οι υπόλοιπες 11 προκρίσεις θα δοθούν στα πρώτα κορίτσια (έως 8 προκρίσεις) κάθε κατηγορίας, καθώς και στους τρίτους των κατηγοριών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Στην περίπτωση που προκριθείς μαθητής – μαθήτρια δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην τελική φάση, το δικαίωμα πρόκρισης μεταβιβάζεται στον 1ο επιλαχόντα, αν αυτός αρνηθεί στον 2ο επιλαχόντα, κοκ.
Δηλαδή όσοι γονείς μαθητών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά παραγκωνίζονται και την θέση των προκριμένων παιδιών τους τη  καταλαμβάνουν οι οικονομικά ισχυρότεροι! Και όλα αυτά μέσα στις σχολικές αίθουσες που κατασκευάστηκαν με τις θυσίες όλων μας.
Ζητάμε από τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων του 4ου & 37ου Δημοτικού σχολείου της   Λάρισας  που φιλοξενεί τους αγώνες, την σχολική επιτροπή αλλά και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα να ενημερωθούν για την προκλητική και απαράδεκτη συμπληρωματική προκήρυξη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (http://www.chessfed.gr/archives/5007) όπου προβλέπονται οικονομικές επιβαρύνσεις για τους γονείς των μαθητών και να μην συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία και να ανακαλέσουν τις όποιες αποφάσεις τους. Γιατί τα σχολεία μας δεν είναι χώροι επιχειρηματικής δράσης κάποιων.
"ΤΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΕΥΤΕΛΗΣ"

Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.

0 comments:

Post a Comment